top of page

אבחנה וטיפול במחלות חלל הפה

מחלות חלל הפה כוללות ספקטרום נרחב של נגעים החל מכיבים טראומטיים, נגעים תגובתיים, נגעים המאפיינים מחלות ססטמיות ועד   סרטן חלל הפה.

אפטות  מופיעה בטווח נרחב של גילאים מילדות ועד הגיל השלישי. הגורמים לאפטות הם מרובים וכוללים: אלרגיות למזון, נטייה גנטית, שינויים הורמונליים, חסרים תזונתיים, סטרס, הפסקת עישון ועוד. הן  מופיעות ככיבים עגולים בקוטר שבין 1 מ"מ (minor or herpetiform) ועד 10 מ"מ (major). הכיבים יכולים להיות מעט מורמים, מחופים פסאודוממברנה צהבהבה ועם הילה אדומה מסביבם. זמן ההחלמה משתנה בין 10-21 יום. אפטות אינן מלוות בעליית חום ססטמי אך כואבות מאוד, עד כדי חוסר יכולת לאכול ולשתות. הגורם לאפטות נשאר חמקמק ועדין לא ממש ברורה האתיולוגיה שמובילה להווצרותן.
יש אבחנות מבדלות רבות לאפטות, ורצוי להגיע למומחה לרפואת הפה על מנת שיאבחן נכון את סוג הכיב שיש בפה והאם מדובר באפטה, או בכיב מסוג אחר.

מחלות ילדות   בעיקר מחלות ויראליות כגון הרפס ראשוני או מחלת הפה והגפיים הן מחלות שגורמות סבל רב לילד והן אף בעלות פוטנציאל להסתבך. אבחנה מדוייקת של המחלה, עוזרת להיטיב את הטיפול ומשפרת את ההחלמה.

פטרת בחלל הפה היא מצב נפוץ המאפיין בעיקר חולים מדוכאי חיסון, אך מדי פעם יכול להופיע גם באנשים בריאים. פטרת יכולה להופיע בצורות שונות - אודם, צריבה, רבדים לבנים מתקלפים, רבדים לבנים שאינם מתקלפים, ועוד. טעות נפוצה היא לחשוב שלשון לבנה של תינוק יונק היא פטרת ולכן, חשוב לאבחן בצורה נכונה, ולהבין אם הופיעה פטרת, מדוע, ובהמשך להתאים את הטיפול.

מחלות עור ומחלות אוטואימוניות שונות מתבטאות פעמים רבות בחלל הפה בצורה של כיבים, רבדים לבנים שאינם מתקלפים, כתמים אדומים ועוד.  אבחון מסודר של הנגעים השונים יכול לסייע באבחנת המחלה הססטמית, והוביל לטיפול נכון בה.

סרטן חלל הפה הוא השמיני בשכיחותו בעולם   (Siegel RL et al. cancer statistics 2020,  A.CA Cancer J Clin.  Jan;2020) ואבחון וטיפול מוקדם בריריות משפר מאוד את אחוזי ההחלמה. סרטן חלל הפה יכול להתבטא בצורות שונות ובריריות שונות בחלל הפה.

אני מבצעת בדיקות סקר לאבחון מוקדם של סרטן חלל הפה ובמידת הצורך לוקחת דגימה (ביופסיה) באופן מיידי.

 

bottom of page